Mátrafüred és a plébánia - az alapítvány célja

 

Mátrafüred a Mátra gyöngyszeme, amely régóta ismert üdülőtelepülés. Nemcsak a Kozmáry- és Muzsla kilátóit, Rákóczi-, Csepegő-, Gyökeres- és Hertelendy forrásait, de Keresztelő Szent Jánosról elnevezett műemlékjellegű templomát is - évszakoktól függetlenül - sokan keresik fel. A templom az 1301-ben fennálott pálos kolostortemplom romjain épült 1766-67-ben.

A templom miserendje
2013. május 5-től:
Vasárnap 11:00

A templomban a miséket nemcsak az itt lakók, de az itt üdülők is látogatják. Így volt ez a rendszerváltozás előtt is. Ma már nem élő plébánosának, az 1992-ben elhunyt Máté Pálnak nagy hatású, elgondolkodtató prédikációi sok embert vonzottak.

A kis, otthonos, meghittséget árasztó templomot a helybelieken kívül az ország különböző településeiről jövők is igénybe vették, és ma is veszik keresztelők, esküvők megrendezése céljából.

A templomon kívül közkedvelt úti cél a frekventált, sűrű látogatottságú, a mátrafüredi erdőben található Máriácska kegyhely is, mely a Mária Út északi szárnyán (Częstochowa - Esztergom) helyezkedik el.

Ebben a csodálatos környezetben a település plébániája közel két évtizede üresen áll. Az épület természeti környezete gyönyörű, a mellette levő hegyoldaltól a ma is csörgedező Bene-patak választja el. A növény- és az állatvilág, a patakcsörgés, a jó levegő ideális lehetőséget kínál a természetbe vágyók pihenésére.

Ez az alapítvány a jelenleg üresen álló, leromlott állapotú plébánia épület felújítása és bővítése céljából jött létre. A felújítást követően az épület és a hozzá tartozó kert télen-nyáron üdülési és táborozási lehetőséget biztosít majd családok és táborozók számára.

©2009 Mátrafüredi Plébánia - design: ALTAIR.hu