Jelenlegi műszaki állapot

 

A Mátrafüredi Plébánia felújításával és bővítésével kapcsolatban az alapítvány követelményként határozta meg, hogy csak olyan építészeti tervező céget keres meg a tervek elkészítésével kapcsolatosan, melynek már a neve is garancia a sikeres megvalósításhoz. Döntésünk eredménye: Makovecz Imre építőművész által irányított MAKONA Építész Tervező és Vállalkozó Kft. Két fiatal építészmérnök végezte a munkát: Arnóczi Imre Balázs és Papp Tamás.

  • Felmérési alaprajz (pdf)
  • Földszinti alaprajz (pdf)
  • Emeleti alaprajz (pdf)
  • Látványrajz 1.
    Látványrajz 1.
  • Látványrajz 2.
    Látványrajz 2.

Helyszíni szemle

A jelenlegi épület megszemlélésekor megállapítottuk, hogy az egy körülbelül az 1900-as évek elején épült hagyományos Mátra környéki lopott tornácos ház, amit feltehetően a '70-es '80-as években, nem elég szakszerű módon bővítettek. A régi épületrész statikailag jó állapotban van, viszont a hozzáépítés tartófalai megsüllyedtek, és épületfizikai szempontokból sem felel meg a kor elvárásainak, valamint a helyiségek kaotikus elrendezése is alkalmatlanná teszi az új funkciók befogadására. Helyszíni szemlénk alkalmával az épület felmérésre került.

Tervezési koncepciók

Az épület bővítményének elbontását javasoljuk, viszont a megrendelők által megfogalmazott építési program nem teszi lehetővé az eredeti századfordulós hagyományos épület helyreállítását, mivel az eredeti épület alapterülete fizikailag nem alkalmas 20-22 ember elszállásolására. Így a bővített alapterületben gondolkodtunk tovább, azonban azt alaprajzilag teljesen átformálva.

Földszint

A régi épület tornácát, mint markáns építészeti elemet, kihelyeztük a homlokzatra. Így fedett-nyitott térből a bejárati ajtón keresztül jutunk az előtérbe, mely egy légteret alkot a nappalival, attól csak egy nagy boltív és a padlóburkolat különíti el. Az előtérből nyílik a fürdő, két zuhanyfülkével, és egy wc-vel, valamint a lépcsőház, ahol egy raktár található a hegyi túrák kellékei számára, a lépcsőn az emeletre juthatunk fel, mely alá wc-t helyeztünk. A nappaliból és a lépcsőházból is megközelíthető a tágas hálószoba, ahol nevelőtanárok, vagy egy kisgyermekes család is kényelemben elhelyezhető. A nappaliből nyílik a konyha is, mely méreténél fogva nagyobb mennyiségű étel (20-20 fő) melegítését is lehetővé teszi.

Emelet

Az épület földszint fölötti födémje fölé 0,5-1 méter magas térdfalat javasolunk, mivel így jóval nagyobb alapterületen használható a tetőtér. A tágas lépcsőházban a lépcsőn felérve a közlekedőből 3 kisebb és egy nagy szoba nyílik, valamint egy fürdő, és két wc. A kis szobákban akár francia ágy, vagy emeletes és normál ágyak is elhelyezhetők, így házaspárok, vagy gyermekek is elszállásolhatók. 

Homlokzati megjelenés

Az épület külső megformálásánál törekedtünk az átalakítás előtti épület formájához visszanyúlni, és a régi népi építészeti hagyományok szerint helyreállítani. Mind szerkezeti megoldásaiban, mind anyagaiban, mind megjelenésében az elsődleges szempont a hagyományok tisztelete, és használata volt a célunk, de mindezt a kor funkcionális követelményeinek megfelelően.

MAKONA Kft.

©2009 Mátrafüredi Plébánia - design: ALTAIR.hu